پارس کردن سگ، یک روش کاملا طبیعی برای برقراری ارتباط او با محیط اطراف است. سگ ها با پارس کردن می توانند از صاحبان خود درخواست کمک کنند یا به آن ها هشدار دهند و یا حتی احساس ناراحتی و نارضایتی خود را به صاحبانشان اطلاع دهند؛ با این حال پارس کردن بیش از حد این حیوانات می تواند آزار دهنده و دردسرساز باشد. اگر از سلامتی جسمی حیوان خود اطمینان کامل دارید و می دانید که پارس کردن حیوان به دلیل درد فیزیکی در بدن او نیست، میتوانید برای آرام کردن او از روش های دارویی و غیر دارویی استفاده کنید که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.
دلایل پارس کردن سگ
قبل از شروع درمان، بهتر است با توجه به ارزیابی محیط و در نظر گرفتن شرایط حیوان، دلایلی که باعث شده سگ بی قرار شود و مداوم پارس کند را متوجه شوید سپس برای رفع مشکل قدم بردارید. از جمله دلایلی که باعث پارس کردن سگ ها میشود:
- احساس خطر و هشدار: این رفتار در سگ ها کاملا طبیعی است و این حیوانات معمولا با دیدن فرد یا شی جدید احساس خطر می کنند و شروع به پارس کردن میکنند.
- ترس، تنهایی، اضطراب جدایی: این احساس بیشتر زمانی اتفاق می افتد که سگ از صاحب خود دور شده است، سگ ها در هنگام ناراحتی و ترس، با پارس کردن خودشان را آرام می کنند.
- حفاظت از قلمرو: معمولا سگ ها برای حفاظت از قلمروی خود به خصوص در زمان حضور دیگر سگ ها شروع به پارس کردن می کنند.
- هیجان: بازی و هیجان زیاد در سگ ها می توانند دلیلی برای پارس کردن باشد. در این حالت معمولا پارس سگ کوتاه و تکرار شونده است.
- درد فیزیکی: در برخی موارد پارس کردن مداوم سگ میتواند ناشی از یک درد فیزیکی در جسم او باشد.
- خستگی و بی حوصلگی: معمولا سگ هایی که فعالیت کافی در طول روز ندارند، بیشتر تمایل به پارس کردن دارند.
- نژادهای خاص: همچنین ژنتیک و نژاد نیز در پارس کردن حیوان دخیل است. نژاد تریرها و پامرانیان معمولا در طی روز بیشتر پارس میکنند.
درمان دارویی برای آرام کردن سگ
درمان دارویی تنها زمانی توصیه میشود که روش های اصلاح تربیتی و رفتاری موثر نباشند و پارس کردن غیرطبیعی سگ باعث بی قراری بیشتر خودش و آزار اطرافیان می شود.این دارو ها باید حتما تحت نظر دامپزشک و متخصص تجویز شوند تا از بروز عوارض جانبی جلوگیری شود. معمولا سه روش موثر درمان از طریق دارو وجود دارد:
- دارو های ضد اضطراب زمانی به کار میروند که حیوان دارای اضطراب شدیدی است، در این مواقع معمولا دامپزشک با توجه به معاینات به عمل آمده، از دارو های زیر برای درمان پارس کردن سگ استفاده میکند:
-کلومیپرامین (clomicalm): داروی ضد افسردگی برای درمان اختلالات اضطرابی و یا درمان اضطراب جدایی به کار میرود.
از عوارض احتمالی این دارو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اسهال و استفراغ، بی حالی و افسردگی، افزایش تشنگی، افزایش ضربان قلب و در موارد نادر تشنج.
- آمی تریپتیلین: معمولا برای درمان اضطراب جدایی تجویز میشود.
عوارض احتمالی این دارو می تواند کاهش فشار خون، افزایش ضربان قلب و کاهش تنفس حیوان باشد.
-فلوکستین(پروزاک): از این دارو برای کاهش اضطراب و درمان رفتارهای وسواسی مثل پارس کردن زیاد که به صورت عادت حیوان شده باشد، استفاده میشود. از این دارو برای درمان های طولانی مدت استفاده میشود. فلوکستین با افزایش ترشح هورمون سروتونین در مغز، باعث تغییر خلق و خو و کاهش اضطراب در سگ می شود.
از عوارض این دارو می توان به کاهش اشتها، خواب آلودگی و ناراحتی های گوارشی اشاره کرد.
- دارو های آرامبخش برای مواقعی که حیوان به شدت هیجان زده است یا دچار ترس و استرس شده، مثل شب های چهارشنبه سوری که صداهای بلند و وحشتناک ممکن است باعث ترس حیوان شود، بسیار موثر هستند. همچنین از این دارو ها میتواند در شرایط خاص مثل سفر و چکاپ دامپزشکی با تجویز دکتر نیز استفاده کرد. برخی از رایج ترین دارو های آرامبخش که معمولا توسط دامپزشکان تجویز می شوند، عبارتند از:
-ترازودون: برای بهبود خواب و درمان اضطراب و ترس و کاهش تحریکات عصبی استفاده میشود. همچنین این دارو برای سفر و بازدید دامپزشکی نیز مناسب است.
از عوارض احتمالی این دارو می توان اختلالات گوارشی، خواب آلودگی، کاهش اشتها و در موارد نادر بی قراری بیشتر(تاثیر معکوس) را نام برد.
-دیازپام(والیوم): از داروهای آرام بخش معروف که در درمان اضطراب و آرامش عضلات معمولا استفاده می شود.
دیازپام می تواند باعث خواب آلودگی، گیجی و در مواردی مشکلات گوارشی شود.
-آلپرازولام: بیشتر با نام تجاری زاناکس شناخته میشود و در درمان استرس های کوتاه مدت، ترس از صداهای بلند و اضطراب جدایی استفاده میشود. این دارو به عنوان یک آرامبخش سریع الاثر عمل می کند.
عوارض جانبی آلپرازولام معمولا خواب آلودگی و در برخی موارد افزایش فعالیت سگ است.
-گاباپنتین: به طور معمول برای درمان سگ هایی استفاده می شود که از درد یا ترس و اضطراب شدیدی در رنج باشند.
خواب آلودگی و در مواردی عدم تعادل، از عوارض جانبی این دارو می باشد.
نکات مهم در استفاده از درمان دارویی برای پارس کردن سگ
هرگز بدون تجویز دامپزشک و سرخود، از درمان دارویی برای سگ خود استفاده نکنید. برخی از دارو ها در مورادی منع مصرف دارند که حتما باید توسط دامپزشک و پس از انجام معاینات مربوطه، تجویز و مصرف شوند.
میزان دوز و مدت مصرف دارو باید طبق دستور پزشک و با توجه به شرایط حیوان(وزن، سن و نژاد)، تعیین و استفاده گردد.
حتما قبل از مصرف دارو از عوارض جانبی اطلاع داشته باشید تا در صورت بروز علائم غیر عادی، سریعا به دامپزشک اطلاع دهید.
در نتیجه …
در نهایت ،پارس کردن مکرر سگها میتواند نشاندهنده مشکلات رفتاری یا اضطرابی باشد که گاهی نیازمند درمان دارویی است. استفاده از داروهای آرامبخش و ضد اضطراب در موارد حاد،تحت نظر دامپزشک توصیه میشود، اما قبل از آن بهتر است از روشهای غیر دارویی مثل تمرینات آرامشبخش، تکنیک های رفتاری، افزایش فعالیت و بازی و کاهش تحریکات محیطی، استفاده کنید.