خارش بدن سگ، بیماری ناخوشایندی است که گاه در دنیای پشمالوها رخ میدهد. این بیماری نه تنها برای سگ آزاردهنده است، بلکه میتواند نظم و آرامش خانه را نیز برهم زند. اما نگران نباشید! با کمی دقت و جست و جو میتوان ریشه این بیماری ناخوشایند را پیدا کرد و آن را متوقف کرد.
ممکن است بدن سگ عزیزتان گاهی اوقات دچار خارش و حساسیت ها پوستی شود به طور خلاصه بگوییم که خارش بدن سگ یک بیماری بسیار شایع است و نشان دهنده خطری جدی نیست اما اگر درمان نشود میتواند خطرناک شود. خارش در سگها باعث بروز یک حس ناخوشایند و تحریک پوستی میگردد و عوامل متعددی از جمله آلرژی، عفونت، کک، کنه، جرب(گال)، شپش و سایر مشکلات پوستی در به وجود آمدن آن نقش دارند. در واقع خارش یک علامت برای تشخیص بیماری است و بهتر است هرچه سریعتر علل آن مشخص شوند تا از وخیم شدن و گسترش بیماری جلوگیری شود.
ممکن است سگها هر چند وقت یکبار دچار خارش شوند که این امری طبیعی است اما در صورتی که خاراندن به طور مکرر انجام شود نشان از یک مشکل جدی در بدن حیوان خانگی شماست و باید هرچه زودتر تحت نظر دامپزشک اقدامات درمانی انجام شوند. در این مقاله سعی شده تا اطلاعات کامل و جامعی در خصوص علائم، علت و راههای پیشگیری و درمان خارش در بدن سگها ارائه شود.
علائم خارش در بدن سگها
خارش بدن سگ همواره با یک علامت بالینی همراه بوده و با بررسی و زیرنظر گرفتن رفتارهای غیرعادی مانند بیقراری، لیس زدن و یا حتی گاز گرفتن پوست مشخص میشود. لازم به ذکر است که میزان خارش بدن سگها ارتباط مستقیمی با آستانه تحمل آنها دارد و ممکن است این علامتها از سگی به سگ دیگر متفاوت باشد، با این حال علائم بسیار رایجی وجود دارند که به شما در تشخیص این مشکل پوستی کمک خواهند کرد که در ادامه به آن میپردازیم:
-
- گاز گرفتن مکرر پوست
-
- لیس زدن بیش از حد بدن
- جویدن بدن سگ
-
- بروز زخم ناشی از خارش زیاد
-
- التهاب و قرمزی پوست
-
- بیقراری
-
- ریزش مو
-
- ضخیم شدن پوست
-
- پوسته پوسته شدن پوست بدن
-
- ترشحات چرکی پوست
-
- مالش بیش از حد
۹ علت خارش بدن سگها
عوامل متعددی در بروز خارش بدن سگها موثر است در واقع خارش خود به تنهایی بیماری نیست بلکه علائمی از یک بیماری به شمار میرود و لازم است هرچه سریعتر علت آن مشخص و برطرف گردد زیرا ممکن است حیوان خانگی شما را با یک مشکل جدی مواجه سازد و سلامت روانی و جسمانی سگتان را تهدید کند. شناخت علل خارش بدن سگها کمک بسیاری در رفع این مشکل آزاردهنده خواهدداشت که در ادامه به بررسی علل شایع خارش در سگها میپردازیم:
- حساسیت غذایی
آلرژی غذایی از شایعترین علل ایجاد خارش در بدن سگها به شمار میرود و اگر این علائم همراه با مشکلات گوارشی مانند اسهال یا استفراغ باشد میتوان بروز خارش را ناشی از تغذیه نادرست دانست. مصرف برخی از داروها، مواد لبنی، سویا، گوشت گاو، مرغ و بره از رایجترین مواد غذایی آلرژیک در سگها به شمار میروند و توصیه میشود که غذای سگ و غذای خشک سگ را از پت شاپهای معتبر و نمایندگیهای مجاز تهیه کنید.
-
- آلرژی فصلی
معمولا سگهایی به صورت ارثی به آلرژی فصلی مبتلا هستند در فصول پاییز و بهار دچار خارش میشوند و این علائم در سنین ۱ تا ۳ سالگی بروز میکند.
-
- عفونت پوستی
عفونتهای پوستی از رایجترین علل خارش در سگهاست که میتواند ناشی وجود از باکتریها و قارچها باشد و علائمی همچون التهاب، قرمزی و ترشحات چرکی بدبو را به همراه داشتهباشد.
-
- انگل پوستی (کک، کنه، گال، شپش)
انگلها از مهمترین علل بروز خارش در سگها هستند که وجود انواع کک، کنه، شپش و جرب در سطح پوست و ریشه موی سگها، علائمی از ریزش مو و خارش را به همراه خواهندداشت. که توصیه میشود در صورت وجود این مشکل نسبت به درمان فوری آن اقدام شود تا از گسترده شدن آن در سطح پوست و انتقال آن به سایر حیوانات جلوگیری گردد. این انگلها نه تنها آزاردهنده هستند، بلکه میتوانند بیماریهای مختلفی را نیز به سگ شما منتقل کنند.
-
- خشکی پوست
خشکی پوست در سگها میتواند ناشی از عواملی چون سردی هوا در فصل زمستان و یا استفاده از برخی شامپوها و شویندهها باشد، که بهتر است از محصولات بهداشتی و شویندههای ضد خارش و نرمکننده مناسب سگها استفاده شود.
-
- عوامل ژنتیکی
برخی از نژادهای سگ شامل پاگها، بولداگها، باکسرها، رتریویر، پودل و اشنوزر دارای پوستی حساس هستند و بیشتر از سایر نژادها در معرض خارش قرار دارند و معمولا در هوای گرم اغلب دچار خارش میشوند.
-
- مشکلات هورمونی (غدد)
وجود مشکلات در غدد سگ نظیر بیماری کوشینگ و کمکاری تیروئید میتواند باعث به وجود آمدن ترشحات بدبو، ریزش مو، نازک شدن پوست و در نتیجه خارش شدید شوند. در صورت بروز مشکلات هورمونی در سگها لازم است که تحت نظر دامپزشک متخصص اقدامات درمانی و مراقبتی انجام گیرد؛ زیرا نادیده گرفتن آن میتواند خطرات جدی را برای حیوان خانگیتان به وجود آورد.
-
- تماس با مواد شیمیایی
در صورت تماس سگها با برخی مواد شیمیایی نظیر سموم دفع آفت حشرات، مواد شیمیایی رنگرزی، مواد شوینده و ضدعفونیکننده نظیر وایتکس، کلر، الکل و… میتواند باعث بروز حساسیت پوستی و خارش در سگها شوند. توصیه میشود در صورت نگهداری از پتها مواد شیمیایی حساسیتزا را دور از دسترس قرار دهید.
- بیماری های داخلی
گاه خارش، علامتی از یک بیماری درونی مانند مشکلات کبدی، کلیوی و گوارشی است. این بیماری ها میتوانند علائم دیگری در بدن سگ شما ایجاد کنند، برای تشخیص بیماری های داخلی سگ طبق تجویز دامپزشک میتوانید آزمایش خون، ادرار و یا سونوگرافی انجام دهید. برخی از بیماری های داخلی که باعث خارش بدن سگ میشوند به شرح زیر هستند.
- یرقان (زردی پوست و چشم)
- لوپوس
- آرتریت روماتوئید
- کرم و انگل روده
- سرطان پوست
- سندرم نفروتیک
- سیروز کبدی
- گاستروانتریت
- و …
روشهای درمان خانگی خارش بدن سگ
در صورتی که حساسیتهای پوستی به صورت خفیف باشند میتوان با استفاده از روشهای خانگی نسبت رفع آن اقدام کرد. معمولا مواد طبیعی و خانگی عارضه کمتری دارند و در دسترس قرار دارند و شما میتوانید در مراحل اولیه بروز مشکل پوستی از آنها استفاده کنید، اما در صورتی که خارش سگتان برطرف نشد؛ لازم است که به کلینیک دامپزشکی مراجعه کنید. در ادامه به بررسی راهکارهای درمانی خانگی برای بهبود خارش سگها اشاره میکنیم:
-
- سرکه سیب
سرکه سیب با تنظیم PH پوست سگها و همچنین به دلیل داشتن خاصیت ضد التهابی میتواند در کنترل خارش موثر باشد. شما میتوانید به صورت موضعی و یا اسپری کردن محلول آب و سرکه سیب بر روی پوست سگتان از آن استفاده کنید.
-
- روغن نارگیل
روغن نارگیل به دلیل خاصیت نرمکنندگی، ضد قارچی و ضد التهابی میتوانید افزایش رطوبت پوست و از بین رفتن خارش در سگها موثر واقع شود.
-
- ویتامین E
ویتامین E به دلیل داشتن خواص آنتی اکسیدانی و مرطوب کنندگی برای پوست، نقش موثری در رفع مشکلات پوستی از جمله خارش، التهاب، پوسته پوسته شدن دارد و شما میتوانید به صورت موضعی و باز کردن کپسول ویتامین E، بر روی پوست سگتان استفاده کنید.
-
- هیدروژن پراکسید و بوراکس
ترکیب بوراکس، هیدروژن پراکسید و آب به عنوان یک ضد عفونی کننده قوی برای شست و شوی بدن سگ و همچنین لوازم شخصی سگتان مانند اسباب بازی و ملافه و… میتواند در رفع خارش موثر واقع شود.
-
- بلغور جو دوسر
بلغور جو دوسر با داشتن خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی از موثرترین روشهای درمان خانگی رفع خارش حیوانات به شمار رفته و پوست آنها را مرطوب میکند. شما میتوانید با پودر کردن بلغور جو دوسر و ترکیب آن با آب، سگتان را شست و شو دهید.
-
- عسل
عسل با دارا بودن خاصیت ضد میکروبی و ضد التهابی در بهبود خارش و رفع آسیبهای پوستی بسیار مفید است.
-
- جوش شیرین
جوش شیرین به دلیل خاصیت اسیدی و ضد التهابی میتواند باعث بهبود خارش در حیوانات شود. به همین منظور لازم است با ترکیب مقدار اندکی جوش شیرین در آب، سگ خود را شست و شو دهید.
- حمام کردن سگ با شامپو ضد انگل
تهیه شامپو ضد انگل از ملزومات نگهداری سگ در خانه است. به طور مرتب سگ خود را با شامپو ضد انگل حمام کنید تا از شر انگلهای پوستی خلاص شوید.
- محافظت از سگ در برابر مواد آلرژی زا
شما به عنوان سرپرست سگ وظیفه دارید که غذاهای آلرژی زا برای پت عزیزتان را تشخیص دهید و تا حد امکان، سگ خود را از مواد آلرژی زا دور نگه دارید. برای تشخیص آلرژی سگ میتوانید به کمک دامپزشک خود آرمایشات لازم را انجام دهید.
روشهای درمان دارویی خارش بدن سگ
در صورتی که سگ شما علائم حادی از خارش را بروز دهد لازم است که در اسرع وقت با مراجعه به دامپزشک و ارائه یک شرح حال کامل از مشکل پوستی و وضعیت سلامتی سگتان نسبت به انجام پروسه درمانی و مراقبتی آن اقدام شود. معمولا دامپزشکان در مرحله اول درمان به طور دقیق پوست و موی سگها را به صورت فیزیکی معاینه کرده تا گزینه احتمالی از بروز انگلها مانند شپش، کنه، کک و جرب در سگها را مورد بررسی قرار دهند و در صورت عدم مشاهده انگلهای پوستی در مرحله بعدی، به دنبال علل عفونی خارش خواهند بود و که معمولا همراه با ریزش مو و ترشحات چرکی بدبو همراه هستند که در این حالت دامپزشک، یک دوره ۳ هفته الی یک ماه آنتیبیوتیک تجویز میکند. اما در صورتی که خارش ناشی از آلرژی و حساسیت باشد، دامپزشک با استفاده از آزمایش خون و تست آلرژی پوستی سگها برای شناسایی علل آلرژی غذایی اقدام میکند. موثرترین داروهایی که دامپزشک برای بهبود خارش در سگها تجویز میکند عبارت اند از:
-
- گلوکوکورتیکوئیدها
گلوکوکورتیکوئیدها، استروئیدهای ضد التهابی هستند و از موثرترین داروها برای بهبود خارش محسوب میشوند. اما این داروها میتوانند عوارض جانبی متعددی از جمله گرسنگی، تشنگی و ادرار بیش از حد را ایجاد نمایند. همچنین این داروها با سرکوب عملکرد غدد فوق کلیوی خطر ابتلا به دیابت را افزایش میدهند. به همین دلیل، این داروها فقط در شرایط و مدت زمان محدود تجویز میشوند. انواع اسپریهای موضعی حاوی گلوکوکورتیکوئیدها میتواند جایگزین موثرتری باشند و عارضه کمتری را برای بدن سگها به همراه داشتهباشند.
-
- اسیدهای چرب ضروری
اسیدهای چرب ضروری شامل امگا۳ و امگا۶ به دلیل داشتن خاصیت ضدالتهابی و کمک به تقویت سیستم ایمنی بدن از موارد موثر در بهبود خارش در سگها به شمار میروند.
-
- سیکلوسپورین و اوکلاسیتینیب
سیکلوسپورینها و اوکلاسیتینیبها نقش موثری در کاهش خارش و آلرژی دارند. عملکرد این داروها به گونهای است که با کاهش سطح واکنش سیستم ایمنی بدن به مقابله با عوامل آلرژیزا میپردازند.
-
- آنتی هیستامینها
تجویز آنتی هستامین برای خارش در سگها بسیار رایج است، اما تاثیر آن در بهبود خارش پوستی در سگها متفاوت است و ممکن است تاثیر چندانی در کاهش این عارضه نداشتهباشد.
قرص آپوکوئل (Apoquel)، معجزه ای برای خارش بدن سگ
تحقیقات نشان داده است که قرص آپوکوئل برای درمان خارش و حساسیت های پوستی بدن سگ به بهترین شکل عمل میکند. این دارو با کنترل خارش پوستی ناشی از آلرژی به سگ عزیزتان احساس آرامش را هدیه میدهد. در واقع کار اصلی این قرص مهار سیستم ایمنی بدن است. بخاطر داشته باشید که بایستی قبل از مصرف این قرص، علائم سگ توسط دامپزشک چک شود.
راههای پیشگیری از خارش بدن سگ
همانطور که میدانید خارش در سگها بسیار آزاردهنده است و در صورت نادیده گرفتن علت بروز این مشکل میتواند آسیبهای جدی را برای حیوان خانگیتان به دنبال داشتهباشد. به همین دلیل لازم است که شما به عنوان فردی که از سگها نگهداری میکنید با رعایت موارد ذکر شده در این مقاله، راهکارهای پیشگیرانه را جدی بگیرید. بهترین روشهای جلوگیری از خارش در سگها عبارتاند از:
-
- تغذیه سالم
تغذیه اصولی و رعایت رژیم غذایی صحیح در سگها، موجب تقویت سیستم دفاعی بدن و همچنین رشد و سلامت اندامهای بدن حیوانات میگردد. شما میتوانید با مراجعه به پت شاپ آنلاین تام و جری، غذای سگ متناسب با نژاد و سن سگ خود را سفارش دهید.
-
- استحمام منظم
شست و شوی لوازم شخصی و استحمام منظم سگها تاثیر بسیاری در پیشگیری از خارش در سگها دارد. همچنین شما میتوانید از انواع شامپوها و لوسیونهای مناسب ضدخارش برای سگتان استفاده کنید.
-
- استفاده از مکملهای تقویتی
سگها در دورههای سنی مختلف مانند بیماری، بارداری و شیردهی به انواع ویتامینها، پروتئینها، کربوهیدرات و اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ نیاز دارند. پت شاپ تام و جری با عرضه انواع مکملهای تقویتی سگها تلاش کرده تا نقش مهمی در بهبود سلامت حیوانات خانگی ایفا کند.
-
- دوری از مواد شیمیایی سمی
مواد شیمیایی سمی از عوامل مهم ایجاد خارش بوده و در اثر تماس سگتان با این مواد به احتمال زیاد ممکن است که با التهاب و خارش پوست همراه باشد. به همین جهت لازم است که حدالامکان مواد سمی را دور از دسترس حیوانات قرار دهید.
-
- عدم تماس با حیوانات ناقل انگل
انگلهایی مانند شپش، کنه، کک و جرب (گال) در سگها، مسری است و از حیوانی به حیوان دیگر منتقل میشود و علائم شدیدی از خارش و التهاب را به همراه دارند. به همین منظور توصیه میشود که سگتان را از تماس با حیوانات بیمار و ناقل انگل دور نگهدارید.
- کنترل اضطراب محیط و آرام کردن سگ
یکی دیگر از دلایل خارش و سیستم ایمنی ضعیف سگ استرس و اضطراب است. میتوایند با بازی کردن، پیادهروی و فعالیتهای ورزشی، اضطراب سگ خود را کاهش دهید. همچنین محیط آرام منزل و آغوش باز شما میتواند تاثیر زیادی در کاهش استرس سگ داشته باشد.
در نتیجه
با توجه به بروز خارشهای پوست در برخی از سگها، در این مقاله سعی شد ضمن بررسی علائم و علل بروز خارش در سگها راهکارهای درمانی و پیشگیرانه در این خصوص ارائه شود. شما به عنوان فردی که از این حیوان دوستداشتنی نگهداری میکنید لازم است تا با شناخت کامل از علت خارش نسبت به درمان فوری آن اقدام کنید و با مشاهده علائم بالینی آن را به دامپزشک اطلاع دهید.
استفاده از بلغور جو دوسر، جوش شیرین، سرکه سیب، ویتامین E، هیدروژن پراکسید در رفع خارش سگها موثر هستند.
توجه به نکات بهداشتی مانند استحمام منظم، تغذیه اصولی و جلوگیری از تماس با حیوانات بیمار ناقل انگلهای پوستی از بهترین روشهای جلوگیری از خارش میباشد.
دستگاه تارپادام خیلی میتونه کمک کننده باشه امتحان کنید
ممنونم از اینکه تجربتون رو با ما به اشتراک گذاشتید