دانستنی های سگ, سلامت سگ

علت سقط جنین در سگ‌ها و روش‌های جلوگیری از آن

سقط جنین سگ

سگ‌ها نیز مانند سایر پستانداران در مراحل مختلف آبستنی ممکن است که اتفاق ناخوشایند سقط جنین را تجربه کند. مسلماً فاکتورهای متعددی در از بین رفتن جنین نقش دارند که شناخت و پیشگیری از آن‌ها می‌تواند احتمال مرده زایی در سگ‌ها را تا حد زیادی کاهش دهد. از این رو در این مقاله پت شاپ تام و جری سعی داریم تا با آگاهی بخشی به افراد علاقه‌مند به نگهداری از حیوانات و بررسی علائم، علل و روش‌های پیشگیری از سقط شدن جنین در سگ‌ها از بروز این مشکل پیشگیری کنیم؛ پس تا پایان این مقاله جذاب با ما همراه باشید.

 علائم سقط جنین سگ

سقط جنین سگ

نشانه‌های سقط جنین سگ در مراحل مختلف بارداری متفاوت است و اگر سقط شدن در هفته‌های اول آبستنی رخ دهد؛ معمولاً علائم خاصی ندارد و معمولاًجنین جذب بدن می‌شود. اما اگر این اتفاق در هفته‌های پایانی رخ دهد؛ با بررسی علائم بالینی قابل تشخیص خواهد بود و توصیه می‌شود در صورت بروز نشانه‌هایی که در ادامه به آن می‌پردازیم؛ فوراً به کلینیک دامپزشکی مراجعه کرده و اقدامات درمانی را پیگیری کنید.

  1. تب کردن
  2. بی‌اشتهایی و کاهش وزن
  3. پریشانی و بی‌حالی
  4. افسردگی ناگهانی
  5. استفراغ
  6. اسهال
  7. ترشحات چرکی واژن
  8. خونریزی غیرعادی
  9. بوی بد واژن
  10. درد شکم

مهم‌ترین عوامل سقط جنین سگ

سقط شدن جنین سگ

سگ‌های ماده تا ۱۲ ماهگی به بلوغ رسیده و توانایی تولید مثل پیدا می‌کنند و دوران آبستنی آن‌ها حدود ۶۲ الی ۶۵ روز به طول می‌انجامد اما ممکن است بر اثر عوامل مختلف جنین مرده و جفت از رحم سگ خارج شود و در برخی موارد جنین مرده داخل رحم باقی مانده و مومیایی (تشکیل غشای محافظ اطراف جنین) می‌شود که معمولاً مشکلی برای سگ‌های آبستن ایجاد نمی‌کند ولی ممکن است باعث بروز عفونت در آن‌ها شود. از مهم‌ترین دلایلی که منجر به از بین رفتن جنین در سگ‌ها می‌شود؛ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. بیماری‌های ویروسی

بیماری‌های ویروسی مانند هرپس، دیستمپر، آدنو ویروس باعث بروز عفونت شده و در صورت باردار بودن سگ‌ها، آن‌ها را در معرض سقط جنین قرار می‌دهند.

  1. بیماری‌های باکتریایی

بیماری‌هایی نظیر بروسلوز، استافیلوکوکوس، سودوموناس و پارستورلا که منشا باکتریایی دارند و باعث بروز عفونت باکتریایی شده که در نهایت احتمال از بین رفتن جنین در سگ‌های باردار را افزایش می‌دهد.

  1. بیماری‌های انگلی

عفونت نئوسپوراکنینوم و توکسپلاسموز ناشی از وجود انگل در بین حیوانات بوده و بارداری آن‌‌ها را به شدت تحت تاثیر قرار می‌دهد.

  1. مشکل غدد

بیماری‌های مانند کم‌کاری تیروئید، آدیسون و کوشینگ که بر اثر مشکل غدد در سگ‌ها به وجود می‌آید می‌تواند منجر به از بین رفتن جنین یا تولد توله‌های نارس شود.

  1. مصرف برخی از دارو‌ها

مصرف داروهایی نظیر دگزامتازون، استروژن‌های خوراکی و تزریقی باعث بروز سقط شدن جنین در سگ‌ها شده و در برخی موارد دامپزشکان جهت جلوگیری از بارداری ناخواسته و یا سقط کم خطر از این داروها در دوز مشخص استفاده می‌کنند.

  1. کمبود ویتامین و سوءتغذیه

بی‌توجهی به مسائل تغذیه‌ای و کاهش مواد معدنی و ویتامین‌های ضروری بدن باعث بروز ضعف جسمانی سگ‌های باردار و عدم توانایی‌شان در پرورش جنین می‌گردد، از این رو توصیه می‌شود جهت جلوگیری از بروز این مشکل طبق نظر دامپزشک از مکمل‌های تقویتی در وعده‌های غذایی حیوان خانگی‌تان استفاده نمایید.

  1. کاهش پروژسترون بدن

تغییرات هورمونی و کاهش ترشح هورمون پروژسترون از عوامل مهم بارداری ناموفق سگ‌ها به شمار می‌رود.

  1. نارسایی جنین

ممکن است جنین به دلایل ژنتیکی دچار نقص شده و توانایی رشد داخل رحم را نداشته‌باشد.‌

  1. جفت‌گیری با سگ‌های آلوده

بر اثر جفت‌گیری با سگ‌های بیمار و آلوده احتمال مرده‌زایی سگ‌های ماده افزایش می‌یابد و لازم است که از بارداری‌های نا خواسته جلوگیری شود. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید مقاله شایع ترین بیماری‌های سگ و روش‌های درمان آن را مطالعه بفرمایید.

روش‌های تشخیص از سقط جنین سگ‌ها

سونوگرافی سگ

انجام سونوگرافی (جهت بررسی وضعیت رشد جنین) و آزمایش خون (جهت بررسی میزان پروژسترون) از مهم‌ترین روش‌های تشخیصی برای بررسی جنین داخل رحم سگ‌ها به شمار می‌روند که دامپزشکان از این طریق در طول دوران آبستنی با چکاپ وضعیت سلامت مادر و جنین روند بارداری را بررسی می‌کنند. در صورتی که دامپزشکان نقص جنین را داخل رحم تشخیص دهند؛ با استفاده از داروهای خوراکی و یا تزریقی اقدام به سقط کم خطر می‌کنند.

روش‌های پیشگیری از سقط شدن جنین سگ

با توجه به عوارض و مشکلاتی که بارداری‌های پر خطر برای اکثر حیوانات و به ویژه سگ‌ها ایجاد می‌کند؛ لازم است که شما به عنوان فردی که مسئولیت نگهداری از سگ‌ها را بر عهده دارید؛ در مورد روش‌های جلوگیری از سقط و بارداری‌های نا خواسته حیوانات که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم آگاهی کاملی داشته‌باشید و بتوانید مانع بروز آن شوید.

  • تغذیه سالم

استفاده از غذای سگ باکیفیت نیازهای تغذیه‌ای مادر و جنین را تامین کرده و باعث تولد توله‌های سالم می‌گردد. برای آگاهی بیشتر در این زمینه می‌توانید مقاله تغذیه مناسب سگ در بارداری و شیردهی را مطالعه بفرمایید.

  • انجام چکاپ قبل از بارداری

چکاپ کردن یکی از مهم‌ترین اقدامات قبل از بارداری به شمار می‌رود که از طریق آزمایش خون به راحتی بسیاری از بیماری‌ها قابل تشخیص بوده و سطح پروژسترون نیز بررسی می‌گردد و در صورت وجود سلامت کامل مادر اجازه جفت‌گیری و بارداری داده می‌شود.

سونوگرافی سگ

  • انجام واکسیناسیون

واکسیناسیون به موقع تاثیر چشمگیری در پیشگیری از بسیاری از بیماری‌ها دارد و از بروز سقط تا حد زیادی می‌کاهد.

  • عقیم کردن

در صورتی که شما به عنوان سرپرست حیوانات تمایلی به بارداری و جفت‌گیری سگ‌های نر و ماده ندارید؛ می‌توانید با مشورت دامپزشک و تحت عمل جراحی آن‌ها را عقیم کنید.

  • جفت‌گیری از سگ‌های سالم

بر اثر جفت گیری سگ‌های نر که از نظر ژنتیکی و جسمی از سلامت کامل برخوردار هستند با از سگ‌های ماده سالم احتمال سقط به شدت کاهش می‌کند.

جمع‌بندی

از بین رفتن جنین با مشکلات و عوارض بسیاری در سگ‌ها همراه بوده و حتی ممکن است وضعیت سلامت آنها را با خطر جدی مواجه سازد، از این رو در این مقاله سعی شد تا با بررسی علائم، دلایل سقط جنین و روش‌های پیشگیری از آن شما را در مراقبت بهتر از این حیوانات دوست‌داشتنی یاری دهیم.

بله، وجود مشکلات غدد در سگ‌های آبستن از مهم‌ترین دلایل سقط جنین محسوب می‌شود.

بله، در صورتی که تمایلی به بارداری و تولید مثل سگ‌تان ندارید؛ طبق نظر دامپزشک اقدام به عقیم کردن کنید.

دوران آبستنی سگ‌ها حدود ۶۲ الی ۶۵ روز به طول می‌انجامد.

author-avatar

درباره کارشناس تولید محتوا تام و جری: نگین ملکی

نگین ملکی هستم ،در رشته IT مقطع کارشناسی ارشد تحصیل کردم و در حال حاضر به عنوان کارشناس سئو و تولید محتوا با پت شاپ تام و جری همکاری دارم و سعی می‌کنم با ارائه اطلاعات کاربردی و به روز شما را با دنیای حیوانات بیشتر آشنا کنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *