سلامت سگ, سلامت گربه

راهنمای کامل جرم گیری دندان‌های سگ و گربه

جرم گیری دندان سگ و گربه

وجود دندان‌های زرد رنگ و بوی بد دهان از مهم‌ترین نشانه‌های جرم دندان در سگ و گربه خانگی بوده و علاوه بر ایجاد مشکلات پریودنتال در آن‌ها، باعث بروز حس ناخوشایند در میان صاحبان پت نیز خواهد شد که عمده‌ترین دلیل آن عدم توجه به مسائل بهداشتی می‌باشد. جرم‌گیری دندان به عنوان یکی از بهترین روش‌ها برای حفظ سلامت دهان و دندان در حیوانات شناخته می‌شود و لازم است افرادی که سرپرستی پت‌ها را بر عهده دارند؛ شناخت کاملی در مورد علل بروز پلاک دندانی، مراحل جرم‌گیری و نحوه پیشگیری از آن را داشته و بتوانند با انجام نکاتی که در این مقاله پت شاپ آنلاین تام و جری ارائه می‌شود؛ به نحو احسن از حیوانات خانگی خود مراقبت کنند.

علل بروز پلاک دندان در حیوانات خانگی

جرمگیری دندان سگ

مصرف مواد غذایی حاوی قند، تجمع باکتری و ترشح بزاق اسیدی بعد از خوردن غذا، عمده‌ترین دلیل بروز جرم و پلاک‌های دندانی در سگ و گربه بوده و در اثر عدم رسیدگی می‌تواند منجر به التهاب لثه، از بین رفتن فک و دندان، درد شدید و بی‌اشتهایی در آن‌ها شود. با توجه به عوارض بسیار جدی تجمع تارتار (جرم) بر امتداد لثه، توصیه می‌شود در صورت مشاهده آن فوراً برای جرم‌گیری و انجام اقدامات درمانی به کلینیک دامپزشکی مراجعه نمایید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌توانید؛ مقاله همه چیز درباره دندان سگ را مطالعه نمایید.

بهترین زمان برای جرم‌گیری دندان سگ و گربه

مشکلات دهان و دندان اغلب با مسواک زدن و چکاپ منظم قابل کنترل می‌باشد، اما این در حالی است که بسیاری از صاحبان حیوانات خانگی توجهی نسبت به این موضوع ندارند و از عوارض بسیاری جدی آن غافل هستند و در نهایت زمانی متوجه خواهند شد که سگ یا گربه‌شان با درد شدید ناشی از مشکلات پریودنتال مواجه شده‌است. به همین دلیل بهتر است برای جرم گیری دندان‌های حیوانات خانگی‌ که بالای سه سال سن دارند؛ هر شش ماه یک بار به دامپزشک مراجعه نمایید. در ادامه به نکات مهم درمورد زمان مناسب برای جرم گیزی دهان گربه و سگ میپردازیم.

  • معاینه منظم: دامپزشک در معاینات منظم، دندان‌های حیوان شما را بررسی می‌کند و در صورت نیاز، جرم‌گیری را توصیه می‌کند.
  • مشاهده علائم: اگر علائمی مانند بوی بد دهان، التهاب لثه، خونریزی لثه، بی‌اشتهایی و یا مشکل در جویدن غذا را در حیوان خود مشاهده کردید، به دامپزشک مراجعه کنید.
  • سن: به طور معمول، جرم‌گیری برای اولین بار در سن ۳ تا ۵ سالگی حیوان انجام می‌شود.

با جرم‌گیری منظم دهان و دندان گربه و سگ خود، می‌توانید به حفظ سلامت و شادابی آن‌ها کمک کنید.

مراحل جرم‌گیری دندان حیوانات خانگی

جرم گیری دندان گربه

جرم گیری دندان پت بسیار تخصصی بوده و حتما باید تحت نظر افراد مجرب و متخصص صورت گیرد. مهم‌ترین نکته قبل از شروع مراحل جرم‌گیری چک کردن تمام علائم حیاتی مانند ضربان قلب، تعداد تنفس، فشار خون، سطح اکسیژن و بررسی آزمایش خون بوده و باید دامپزشک نسبت به وضعیت سلامتی سگ و گربه آگاهی کاملی داشته و در صورت عدم وجود بیماری یا مشکل خاص مراحل زیر را برای جرم‌گیری انجام دهد:

  1. معاینه دندانپزشکی

در اولین قدم دامپزشک به طور کامل دندان‌های پت معاینه می‌کند و در صورت نیاز مراحل جرم‌گیری را شروع می‌کند.

  1. القای بیهوشی

با توجه به استرس شدید حیوانات از وسایل دندانپزشکی و احساس درد شدید، لازم است جرم‌گیری دندان تحت بیهوشی انجام گیرد.

  1. عکسبرداری رادیولوژی

برای ارزیابی دقیق وضعیت دندان‌ها و استخوانهای فک، تهیه عکس رادیولوژی بسیار ضروری می‌باشد.

  1. شست و شوی دهان

دامپزشکان، برای از بین بردن بهتر باکتری‌ها از محلول‌های شست و شو استفاده می‌کنند.

  1. استفاده از ابزارهای مخصوص جرم‌‎گیری

مهم‌ترین قسمت جرم‌گیری که با استفاده از ابزارهای مخصوص، پاکسازی دندان‌ها تا زیر لثه انجام می‌گیرد.

  1. استفاده از محلول افشا کننده

این محلول‌ها برای افشای جرم‌های باقی‌مانده برای روی دندان استفاده می‌شوند و در صورت وجود جرم احتمالی‌، پاکسازی می‌شوند.

  1. معاینه پایانی

در پایان کار، وضعیت لثه و دندان‌ها بررسی می‌شوند و در صورت وجود بیماری احتمالی اقدامات درمانی لازم انجام می‌گیرد.

  1. شست و شو با محلول ضد باکتریایی

در مرحله آخر برای به تاخیر انداختن تشکیل پلاک‌ها، از یک محلول ضد باکتری استفاده می‌شود.

مراقبت‌های بعد از جرم‌گیری دهان گربه و سگ

جرم‌گیری دهان گربه و سگ، یک فرایند ضروری برای حفظ سلامت آن‌ها است. با این حال، مراقبت‌های بعد از جرم‌گیری نیز به همان اندازه مهم هستند تا حیوان شما به سرعت بهبود یابد و از بروز عوارض جانبی جلوگیری شود. در ادامه به برخی از مهم‌ترین مراقبت‌های بعد از جرم‌گیری دهان گربه و سگ اشاره می‌کنیم:

  • تغذیه

غذای نرم: به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از جرم‌گیری، به حیوان خود غذای نرم و مرطوب بدهید تا به لثه‌های او فشار نیاید. می‌توانید از غذای مخصوص سگ یا گربه بیمار، غذای کنسروی یا غذای خانگی نرم استفاده کنید.
اجتناب از غذاهای سفت: از دادن غذاهای سفت، جویدنی و چسبناک مانند استخوان، بیسکویت و تکه‌های بزرگ گوشت به حیوان خود خودداری کنید.
آب کافی: مطمئن شوید که حیوان شما به آب کافی دسترسی دارد.

  • دارو

آنتی‌بیوتیک: اگر دامپزشک برای حیوان شما آنتی‌بیوتیک تجویز کرده است، آن را طبق دستور مصرف کنید.
مسکن: اگر حیوان شما درد دارد، می‌توانید با مشورت دامپزشک از مسکن‌های تجویزی استفاده کنید.

  •  فعالیت و پیاده روی

فعالیت محدود: تا ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از جرم‌گیری، فعالیت حیوان خود را محدود کنید. از بازی‌های پرتحرک و پیاده‌روی‌های طولانی خودداری کنید. اما بهتر است به حیوان خود اجازه دهید تا در مکانی آرام و ساکت استراحت کند.

  • رعایت نکات بهداشتی دهان

مسواک زدن: در صورت اجازه دامپزشک، می‌توانید ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از جرم‌گیری، دندان‌های حیوان خود را با مسواک نرم و خمیر دندان مخصوص حیوانات مسواک بزنید.
دهانشویه: می‌توانید از دهانشویه‌های مخصوص حیوانات برای شستشوی دهان حیوان خود استفاده کنید.

  • معاینه

۷ تا ۱۰ روز پس از جرم‌گیری، برای معاینه و بررسی وضعیت دندان‌ها به دامپزشک مراجعه کنید.

  • نکات مهم مراقبتی

در صورت مشاهده علائمی مانند خونریزی لثه، تورم، درد، یا بی‌اشتهایی، به دامپزشک مراجعه کنید.
اگر حیوان شما تمایلی به غذا خوردن ندارد، با دامپزشک خود مشورت کنید.
مراقب باشید تا حیوان شما زخم‌های دهان خود را لیس نزند.
برای جلوگیری از تجمع جرم و پلاک دندان، به طور منظم دندان‌های حیوان خود را مسواک بزنید.

با رعایت این نکات، می‌توانید به بهبودی سریع حیوان خود پس از جرم‌گیری دهان و دندان کمک کنید.

جرم گیری دندان سگ و گربه بدون بیهوشی

جرم گیری دندان سگ و گربه

بسیاری از افرادی که از حیوانات خانگی نگه‌داری می‌کنند؛ به دلیل عوارض بیهوشی، تمایلی به انجام جرم‌گیری دندان پت‌ها ندارند که این عامل ممکن است باعث حادتر شدن بیماری‌ پریودنتال در آن‌ها شود. اما این در حالی است که جرم گیری دندان حیوانات بدون بیهوشی به دلایلی که ادامه اشاره می‌شود؛ مسیر نیست و لازم است که در صورت نیاز با دامپزشک جهت انجام اقدامات درمانی همکاری داشته‌باشید.

  • احساس درد شدید و ترس در هنگام معاینه دهان
  • باز نکردن کامل دهان و عدم همکاری با دامپزشک
  • صدمه زدن ابزارها به بافت‌های لثه و ایجاد خراش
  • امتناع از انجام شست و شو با محلول

هزینه جرم‌گیری دندان سگ و گربه

حفظ سلامت دهان و دندان حیوانات خانگی، به اندازه انسان‌ها، حائز اهمیت است. جرم‌گیری دهان گربه و سگ، راهی مؤثر برای پیشگیری از بیماری‌های دهان و دندان و حفظ سلامت کلی آن‌ها است. عوامل مهمی در تعیین قیمت جرم گیری دندان سگ و گربه نقش دارند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به ابزارهای جرم گیری، کیفیت مواد مورد استفاده، برند داروهای بیهوشی، دستمزد دامپزشک و هزینه‌های جانبی بستری در کلینیک اشاره کرد که شما می‌توانید بر اساس بودجه و نیاز حیوان خانگی‌تان اقدامات درمانی را انجام دهید.

اما به طور کلی هزینه جرم گیری دهان گربه  سگ در سال ۱۴۰۳ حدود ۵۰۰ تا ۹۰۰ هزار برآورد میشود.

پیشگیری از ایجاد جرم دندان در سگ و گربه

جرم گیری دندان گربه

با توجه به تشکیل فوری تارتار (جرم) دندان، لازم است افرادی که سرپرستی حیوانات خانگی را برعهده دارند با تهیه مسواک، خمیر دندان و دهانشویه مخصوص سگ و گربه و استفاده منظم از آن، از بروز تارتار و مشکلات پریودنتال پیشگیری کنند. همچنین در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید مقاله بیماری های دهان و دندان گربه و راه‌های درمان آن را مطالعه نمایید. در ادامه برای راهنمایی شما علاقه‌مندان به مهم‌ترین نکات جلوگیری از مشکلات دهان و دندان در پت‌ها اشاره می‌کنیم:

  • عدم استفاده از خمیر دندان و دهانشویه انسان
  • عدم استفاده از جوش شیرین برای پاکسازی دندان
  • استفاده از اسباب بازی‌های جویدنی
  • استفاده از اسپری‌های دندان
  • افزودن دهانشویه در آب آشامیدنی حیوانات
  • چکاپ منظم شش ماهه توسط دامپزشک
  • ترغیب به مسواک زدن با استفاده از تشویقی

روش‌های خانگی جلوگیری از ایجاد پلاک دندان حیوانات خانگی

مسواک زدن سگ

استفاده از مواد خانگی، برای پاکسازی دندان حیوانات از گذشته تا به حال مرسوم بوده و به دلیل عوارض کمتر و در دسترس بودن عموم مردم، محبوبیت زیادی دارد که از رایج‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. مصرف مواد غذایی سالم

استفاده از مواد غذایی حاوی کلسیم، زینک و منیزیم باعث افزایش استحکام دندان‌های پت شده و از بروز بیماری‌های دهان و دندان تا حد زیادی جلوگیری می‌کند. همچنین استفاده از غذاهای خشک جویدنی سگ و گربه در پاکسازی دندان‎ها موثر هستند. می‌توانید با خرید تشویقی سگ این نیاز را تکمیل کنید.

  1. استفاده از روغن نارگیل

این روغن با خاصیت ضدمیکروبی به عنوان یک خمیر دندان طبیعی شناخته می‌شود و اغلب حیوانات به دلیل طعم بوی روغن نارگیل، تمایل زیادی به استفاده از آن دارند.

  1. استخوان خام

قلم گوسفند و گوساله علاوه بر تامین کلسیم و فسفر مورد نیاز بدن سگ و گربه به پاکسازی بهتر دندانها نیز کمک می‌کنند.

  1. استفاده از آلوئه ورا و نعناع

ترکیب ژل آلوئه ورا و نعناع به عنوان یک ضد باکتری قوی و خوش بو کننده طبیعی دهان و دندان شناخته می‌شود و استفاده اصولی از آن از بروز پوسیدگی دندان در حیوانات جلوگیری می‌کند.

  1. استفاده از لیموترش

لیموترش به دلیل خواص ضد باکتریایی و اسیدی، از بروز پلاک‌های دندانی جلوگیری می‌کند.

  1. استفاده از سرکه سیب

سرکه سیب به دلیل خاصیت ضد میکروبی و اسیدیته بسیار قوی، باعث پاکسازی دهان دندان در سگ‌ها و گربه‌ها می‌گردد.

جمع‌بندی

همانطور که در این مقاله اشاره شد؛ بروز جرم دندان در سگ‌ها و گربه‌ها بسیار آزاردهنده بوده و علاوه بر ایجاد بوی نامطبوع می‌تواند باعث بروز مشکلات پریودنتال در آن‌ها شده و سلامت جسمانی آن‌ها را با خطر جدی مواجه سازد که خوشبختانه با استفاده از روش‌های پیشگیری کننده می‌توان تا حد زیادی از بروز آن جلوگیری کرد. این در حالی است که برخی از سگ‌ها و گربه به دلیل عدم رعایت مسائل بهداشتی از وجود تارتار و پلاک‌های دندانی رنج می‌برند و لازم است که شما در صورت مشاهده علائم آن با مراجعه به کلینیک دامپزشکی نسبت به انجام جرم‌گیری تحت بیهوشی اقدام نمایید.

علت اصلی بروز جرم دندان در پت‌ها چیست؟

استفاده از مواد غذایی حاوی قند، تجمع باکتری‌ها و ترشح بزاق اسیدی بعد از خوردن غذا، عمده‌ترین دلیل بروز جرم و پلاک‌های دندانی در پت‌ها می‌باشد.

هزینه جرم‌ گیری براساس ابزارهای مورد استفاده در جرم گیری، کیفیت مواد، برند داروهای بیهوشی، دستمزد دامپزشک و هزینه‌های جانبی بستری در کلینیک دامپزشکی تعیین می‌شود.

استفاده از تغذیه سالم و مواد طبیعی مانند آلوئه ورا، لیموترش، سرکه سیب و روغن نارگیل تا حد زیادی از بروز تارتار دندان در حیوانات جلوگیری می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *