واکسیناسیون به دلیل اهمیتی که در افزایش مقاومت سیستم ایمنی بدن سگها دارد؛ از مهمترین نکات مراقبتی از این حیوانات دوست داشتنی به شمار میرود و برای اثربخشی بهتر لازم است طبق زمانبندی در موعد تعیین شده تزریق شود، به همین سبب در این مقاله از پت شاپ آنلاین تام و جری قصد داریم تا با آگاهی بخشی در زمینه لزوم واکسیناسیون، انواع واکسنهای مهم، زمان تزریق به موقع واکسن و نکات مراقبتی بعد از واکسیناسیون شما را در نگهداری اصولی از این حیوانات دوست داشتنی یاری دهیم.
اهمیت واکسیناسیون سگ
آنتی ژنهای مورد استفاده در واکسن با ایجاد ایمنی در برابر انواع ویروس و باکتریها از بروز بیماری و حاد شدن آن جلوگیری کرده و نقش مهمی در افزایش طول عمر سگها دارد، به عبارت دیگر با تزریق واکسن میکروبهای ضعیف یا مرده شده وارد بدن سگها شده و با تحریک سیستم ایمنی، آنتی بادیهای لازم برای مبارزه با میکروبها را در بدن میسازد، به همین سبب واکسیناسیون منظم حیوانات خانگی در کنار توجه به رژیم غذایی و معاینه دامپزشکی از اساسیترین اقدامات در نگهداری از سگها به شمار میرود.
واکسنهای مهم سگ
دانشمندان با بررسی واگیردار بودن و شدت بیماریهای مشترک در بین نژادهای سگ و انجام آزمایشات متعدد، واکسنها را به دو دسته ضروری و غیر ضروری تقسیم کردهاند. طبق توصیه دامپزشکان تزریق واکسنهای هاری، دیستمپر، پاروویروس و آدنوویروس (هپاتیت سگ) ضروری بوده و واکسنهای پاراآنفولانزا، لپتوسپیروز، کنل کاف، بیماری لایم و بوردتلا طبق نظر دامپزشک و شرایط سلامت و محیط زندگی سگها تزریق میشود و ضرورتی برای تزریق همه نژادهای سگ ندارد، در ادامه برای آشنایی بیشتر به بررسی کامل مهمترین واکسنهای مورد نیاز برای تقویت سیستم ایمنی سگها و پیشگیری کننده از بروز بیماریها میپردازیم:
- واکسن هاری:
بیماری هاری یکی از خطرناکترین و کشندهترین بیماریها در بین سگها بوده و در بین حیوانات بسیار واگیردار بوده و میتواند از طریق گزش نیز به انسان منتقل شود، از این رو تزریق واکسن هاری برای سگها در زمانهای تعیین شده بسیار ضروری است و میتواند از بروز و انتقال آن جلوگیری شود.
- واکسن دیستمپر:
دیستمپر یک بیماری ویروسی بسیار واگیردار بوده و با اختلال عملکرد سیستم عصبی، تنفسی و گوارشی میتواند منجر به مرگ سگها شود که از مهمترین علائم دیستمپر میتوان به تب، عفونت، کاهش گلبولهای سفید، تنگی نفس، مشکلات گوارشی اشاره کرد که با تزریق واکسن در تولهها میتوان از بروز آن پیشگیری کرد.
- واکسن پاروویروس:
پاروویروس از بیماریهای خطرناک و واگیردار بوده که با اختلال عملکرد سیستم گوارشی و ایجاد علائم اسهال، استفراغ، تب، نفخ شکم، بیاشتهایی، ضعف و درد شکم بروز میکند و با انجام آزمایش مدفوع قابل شناسایی است، با توجه به عدم درمان قطعی این بیماری تزریق واکسن در تولهها و همچنین سگهای بالغ ضروری است.
- واکسن DHPP:
این واکسن چندگانه که نام آن مخفف بیماریهای خطرناک سگ ( پاروویروس، پاراآنفلوآنزا، هپاتیت و دیستمپر ) بوده و تزریق آن میتواند تا حد زیادی سگها را در برابر بیماریهای کشنده و مسری در امان نگه دارد.
برنامه زمانی تزریق واکسنهای ضروری سگ
توله سگها از بدو تولد تا ۸ هفتگی از شیر مادر تغذیه میکنند و شیر مادر باعث رشد و تقویت سیستم ایمنی آنها میشود. برنامه واکسیناسیون تولهها بعد از ۸ هفتگی شروع شده و دوزهای یادآور آن تا ۴ ماهگی و بعد از آن به صورت سالانه تزریق میشود، که در ادامه جدول زمانی واکسیناسیون سگ را مشاهده میکنید:
نحوه تزریق واکسن سگ
قبل از انجام واکسیناسیون میبایست سگتان در سلامت کامل بوده و تحت نظر دامپزشک معاینه شود. لازم به ذکر است که در صورت بارداری و شیردهی سگ و همچنین مشاهده علائم بیماری مانند سرفه، عطسه، بیحالی، آبریزش چشم و بینی، اسهال و استفراغ تزریق واکسن را طبق نظر دامپزشک به زمان دیگری موکول کنید. برای تزریق واکسن برای همه نژادهای سگ بعد از ضدعفونی کردن پوست بین شانهها (پشت گردن و کتف)، به صورت زیر جلدی تزریق میشود.
عوارض جانبی واکسیناسیون سگ
واکسنها علارغم افزایش ایمنی بدن برای مقابله با بیماریها، ممکن است دارای عوارض جانبی خاصی باشند که بسیاری از این عوارض خفیف بوده و معمولاً مشکل خاصی را ایجاد نمیکند، اما در صورت وجود علائم زیر پس از تزریق واکسن لازم است مشاهدات خود را با دامپزشک در میان گذاشته و در صورت لزوم و حاد شدن مشکل حیوان خانگیتان را به کلینیک دامپزشکی ببرید، مهمترین عوارض جانبی واکسیناسیون سگها عبارت اند از:
- تب و بیحالی:
بیحالی و درد همراه با تب از مهمترین عوارض تزریق واکسن بوده و در اثر واکنش سیستم ایمنی بدن سگها ایجاد میگردد که معمولاً در بازه زمانی ۱ الی ۲ روزه بهبود پیدا میکند.
- متورم شدن محل تزریق:
سفت و متورم شدن ناحیه تزریق واکسن که با لمس سطح پوست به راحتی قابل تشخیص است و به دلیل تحریک پوستی ایجاد میشود که به مرور زمان کوچکتر شده و تورم آن به طور کامل برطرف میشود، در صورتی که تورم پوستی در سگتان ادامه دار شود لازم است برای انجام معاینه و آزمایش به دامپزشک مراجعه کنید.
- آبسه:
بروز عفونت و آبسه که در اثر تزریق و نفوذ باکتری به بافتهای پوستی ایجاد میگردد که با علائمی مانند ترشحات چرکی، تغییر رنگ پوست، درد و بیحالی همراه است و لازم است برای رفع این مشکل سگتان را به کلینیک دامپزشکی ببرید.
- شوک آنافیلاکسی:
از خطرناکترین عوارض تزریق واکسن که معمولاً بعد از چند دقیقه و یا چند ساعت بروز کرده و با علائمی مانند مشکلات تنفسی، خارش، تورم و قرمزی پوست، اسهال و استفراغ بروز میکند و لازم است در صورت مشاهده علائم ذکر شده فوراً به مراکز دامپزشکی مراجعه نمایید.
بهترین برند واکسن سگ
تزریق واکسن اورجینال از برندهای معتبر و توجه به تاریخ انقضا دارو از مهمترین نکات در واکسیناسیون حیوانات بوده و نادیده گرفتن آن میتوان با بروز مشکلات جدی و تهدید کننده سلامت آنها باشد به همین سبب توصیه میشود برای تزریق واکسن به کلینیکهای دامپزشکی معتبر مراجعه کرده و هزینه لازم را برای تهیه واکسن در نظر بگیرید که برای آشنایی بیشتر میتوانید مقاله تمام هزینه نگهداری سگ را مطالعه نمایید. در حال حاضر برندهای مختلف واکسن در کشور موجود بوده که از بهترین آنها میتوان به برندهای زیر اشاره کرد:
- Megavac-P
- Starvac-R
- Megavac CC
مراقبتهای بعد از واکسیناسیون سگ
با توجه به بروز عوارض مختلف بعد از واکسیناسیون، توصیه میشود نکات زیر را برای بهبودی سریعتر سگتان انجام دهید.
- ایجاد مکان آرام برای استراحت
- بررسی دمای بدن و علائم حیاتی سگ
- دسترس قرار دادن آب و غذای خشک سگ مورد علاقه سگ
- عدم استحمام سگ پس از تزریق واکسن
جمعبندی
در این مقاله سعی کردیم با بررسی اهمیت واکسیناسیون در تولهها و سگهای بالغ و همچنین آشنایی با واکسنهای ضروری و لزوم تزریق منظم و به موقع و نکات مراقبتی بعد از واکسیناسیون، شما را در نگهداری بهتر از این حیوانات وفادار راهنمایی کنیم تا علاوه بر افزایش طول عمر سگتان مانع از انتقال بیماری به اعضای خانواده و حتی سایر حیوانات شوید.
۶ الی ۸ هفتگی، بهترین سن برای شروع واکسیناسیون تولههاست.
از مهمترین عوارض جانبی واکسن میتوان به درد و بیحالی، تورم و سفت شدن ناحیه تزریق، تب، آبسه و شوک آنافیلاکسی اشاره کرد.
واکسن هاری، واکسن دیستمپر، واکسن پاروویروس، واکسن DHPP