گاهی وقتا سوال پیش می آید که چرا گربه غذای خشک نمیخوره. باید بدانید که عدم تمایل به غذا خوردن در گربهها معمولاً یک حالت طبیعی است ولی زمانی که این مشکل تداوم پیدا کند و با علائم خاصی همراه باشد؛ نگران کننده خواهد بود و لازم است که دلایل بروز آن بررسی شود، با توجه به اهمیت این موضوع و نقش تغذیه در حفظ سلامت گربهها در این مقاله از پت شاپ آنلاین تام و جری قصد داریم با ارائه اطلاعات جامع در خصوص دلایل و علائم غذا نخوردن، روشهای تشخیص و درمان بی اشتهایی در پتها، شما علاقهمندان را در نگهداری بهتر از این حیوانات دوست داشتنی یاری کنیم.
دلایل نخوردن غذای خشک گربه
بی اشتهایی (Anorexia) در گربهها علل متعددی داشته و ممکن است به صورت ناگهانی یا به مرور زمان بروز کند، بی اشتهایی اغلب به دلایل طعم، مزه و شکل ناخوشایند غذا، عوض شدن ظرف غذا، تغییر محیط زندگی، سرد بودن غذا، ترس و اضطراب، تکراری بودن غذا و ... اتفاق میافتد، اما این در حالی است که آنورکسی کاذب در گربهها به دلیل ناتوانی در غذا خوردن علارغم داشتن اشتها در اثر بیماری رخ میدهد و معمولاً گربهها مقداری از غذا را جویده و سپس به بیرون میریزند، مهمترین بیماریهای گربه که باعث ایجاد بی اشتهایی میشوند؛ عبارت اند از:
- بیماری پریودنتال
- عفونت تنفسی
- آلرژی غذایی
- دیابت
- انسداد مجاری ادراری
- پرکاری تیروئید
- بیماریهای گوارشی
- مشکلات کبدی
- بیماری کلیوی
- بیماریهای قلبی
- التهاب لوزالمعده
- التهاب روده
- انگل
- التهاب مری
- وجود هربال در معده
- عوارض مصرف برخی از داروها
- سرطان گربه
- واکسیناسیون
- گیر کردن جسم خارجی
- بارداری
- علائم فحل شدن گربه نر و گربه ماده
- افزایش سن
- کمبود ویتامین و آب بدن
- دوران نقاهت بعد از جراحی
علائم بیاشتهایی در گربهها
بیاشتهایی (آنورکسی) در گربهها اغلب زود گذر بوده و بعد از مدت کوتاهی رفع میشود، اما در صورتی که حیوان خانگی شما تا ۲۴ الی ۴۸ ساعت تمایلی به غذا خوردن نداشته باشد و این مشکل با علائم زیر همراه باشد؛ بهتر است برای بررسی دقیقتر و پیشگیری از بروز عارضههای جدی در اسرع وقت به کلینیک دامپزشکی مراجعه کنید:
- کاهش وزن
- اسهال
- استفراغ ( علت بالا آوردن گربه ها چیست؟ علائم + درمان آن)
- کاهش آب بدن
- مشکل در بلع غذا
- ضعف و بی حالی
- تغییر خلق و خو
- زرد شدن پوست
- تنگی نفس
- کاهش ضربان قلب
- پنهان شدن
- یبوست
- گرفتگی شکم
- بوی بد دهان گربه
- افزایش دمای بدن
- وجود خون در بزاق
تشخیص بی اشتهایی گربهها
همانطور که اشاره شد؛ آنورکسی میتواند ناشی از بیماری و یا تغییر عادات غذایی رخ دهد که تشخیص این موضوع بر عهده دامپزشک بوده و شما به عنوان فردی که سرپرستی گربهها را بر عهده دارید؛ لازم با ارائه شرح حال و علائم مشاهده شده در حیوان خانگیتان به تشخیص درست علت بی اشتهایی کمک کنید، معمولاً دامپزشکان برای شناسایی علل آنورکسی از روشهای تشخیصی زیر استفاده میکنند:
- آزمایش خون
- آزمایش مدفوع و ادرار
- سونوگرافی
- آندوسکوپی
- کلونوسکوپی
- معاینه پوست و مو (شناسایی انگل)
- بررسی فشار خون و ضربان قلب
- نمونه برداری
روشهای درمان بی اشتهایی گربهها
دامپزشکان پس از معاینه دقیق بالینی گربهها و انجام اقدامات تشخیصی علل بروز آنورکسی (بی اشتهایی) را شناسایی کرده و براساس شدت بیماری، سن، وزن گربه داروهای مناسبی را تجویز میکند. همچنین اغلب دامپزشکان استفاده از انواع ویتامینها و مکمل های حاوی فیبر و مواد پروبیوتیک را در بهبود و پیشگیری از بروز مشکلات دستگاه گوارش موثر میدانند، در حالت کلی برای درمان بی اشتهایی کاذب از روشهای زیر استفاده میشود:
- سرم تراپی برای تنظیم الکترولیت بدن
- مصرف آنتی بیوتیک و داروهای ضد التهاب در صورت بروز عفونت
- استفاده از داروهای اشتها آور
- استفاده از مکملهای غذایی و ویتامینها
- انجام عمل جراحی در صورت وجود انسداد دستگاه گوارش
روشهای خانگی برای رفع بی اشتهایی گربه
درمان بیاشتهایی با توجه به نوع بیماری متفاوت است و در صورت تشخیص عدم وجود بیماری خاص بعد انجام آزمایشات و معاینه دامپزشکی میتوانید از راهکارهای خانگی برای رفع آنورکسی استفاده نمایید:
- غذا دادن با استفاده از سرنگ یا تیوپ:
ممکن است گربهها بر اثر عوامل مختلف مانند جراحی یا زایمان دچار ضعف و بیحالی شوند و از خوردن غذا امتناع کنند، به همین سبب شما میتوانید با تهیه غذای مرطوب و استفاده از سرنگ یا تیوپ، مواد مغذی مورد نیاز بدنشان را تامین نمایید.
- تهیه غذاهای خوش طعم و متناسب با ذائقه گربهها:
در صورتی که حیوان خانگیتان نسبت به طعم و بوی غذا حساس باشد؛ شما میتوانید با تهیه غذاهای متنوع به درک درستی از ذائقه و مواد غذایی مورد علاقه آنها دست پیدا کنید.
پوچها و غذاهای کنسرو شده در بافتهای متنوعی ( اسلایسی، گوشت ریش ریش شده، رست شده، لقمهای، ژلهای، پته شده و گوشت خرد شده) در بازار موجود هستند و با عطر و طعم لذیذشان اشتهای گربهها را تحریک میکنند.
- گرم کردن غذا:
معمولاً گربهها تمایل بیشتری به خوردن غذای گرم دارند و بهتر است با استفاده از آب جوش یا مایکروفر غذای حیوان خانگیتان را گرم و اشتهای آنها را تحریک کنید.
- داشتن تنوع غذایی:
برخی از گربهها تمایلی به خوردن غذاهای تکراری ندارند و میخواهند در وعدههای غذاییشان از مواد غذایی متنوع و تشویقی گربه استفاده نمایند.
- استفاده از ظروف تمیز برای سرو غذا:
برای حفظ بهداشت و جلوگیری از ایجاد بوی نا مطبوع، بهتر است بعد از هر بار غذا خوردن حیوان خانگیتان ظرف مخصوص غذا را شست و شو دهید.
- استفاده از طعم دهندههای لذیذ مانند آب مرغ و گوشت:
با توجه به عطر و مزه لذیذ آب مرغ و گوشت پخته شده، میتوانید مقداری از آن را برای تحریک اشتها بر روی غذا گربهتان بریزید.
- تغییر تدریجی غذای گربه:
در صورتی که قصد تغییر رژیم غذایی گربهتان را دارید؛ و بررسی نیازهای تغذیهای آنها به طور تدریجی مواد غذایی مورد نیاز بدنشان را در اختیار آنها قرار دهید.
- استفاده از غذاهای خانگی:
برخی از نژادهای گربه علاقه بیشتری به مصرف مواد غذایی خانگی پخته شده دارند و شما میتوانید با مشورت دامپزشک و براساس ذائقه، سن، میزان فعالیت و وضعیت سلامتی آنها از مواد غذایی خانگی بالانس شده حاوی پروتئین، چربی، مواد معدنی و انواع ویتامینها برای وعدههای غذایی حیوان خانگیتان استفاده نمایید.
- نوازش کردن گربه در حین غذا خوردن:
در صورتی که بی اشتهایی گربهتان ناشی از استرس و یا تغییر محل غذا خوردن باشد؛ بهتر است با نوازش کردن آنها را به خوردن غذا ترغیب کنید.
علف گربه (ریشه سنبل الطیف) از گیاهان مورد علاقه گربهها بوده و باعث ایجاد آرامش و تسکین اضطراب در آنها میشود، به همین سبب میتوانید با قرار دادن آن در کنار ظرف غذای گربه، آنها را به خوردن غذا تشویق کنید.
- تغییر محل غذا خوردن:
ممکن است بر اثر عوامل مختلف مانند اضافه شدن یک فرد جدید یا یک حیوان خانگی دیگر، گربهتان دچار استرس و بی اشتهایی شود، از این رو توصیه میشود با فراهم کردن یک محیط آرام و اختصاصی برای آنها به رفع مشکل آنورکسی کمک کنید.
جمعبندی
اغلب گربهها معده حساسی دارند و تامین رژیم غذایی سازگار با دستگاه گوارش آنها از مهمترین اصول نگهداری از این حیوانات دوست داشتنی است. عدم تمایل به غذا خوردن از مشکلات رایج در سلامت گربهها بوده و عدم توجه به آن خطرات جبران ناپذیری به همراه دارد، از این رو لازم است با مراجعه به کلینیک دامپزشکی و بررسی علل بروز و تشخیص نوع بی اشتهایی، روشهای درمانی مناسبی را تحت نظر دامپزشک و متخصص تغذیه حیوانات برای رفع آنورکسی در گربهها انجام دهید.
وجود بیماری پریودنتال، عفونت تنفسی، آلرژی غذایی، دیابت، مشکلات کبدی و کلیوی، انگل، وجود هربال در معده، واکسیناسیون، گیر کردن جسم خارجی، بارداری و فحل شدن گربهها از مهمترین دلایل بیاشتهایی محسوب میشود.
سرم تراپی، تجویز آنتی بیوتیک و داروهای ضد التهاب، استفاده از داروهای اشتها آور، استفاده از مکملهای غذایی و ویتامینها، انجام عمل جراحی
با نوازش کردن، استفاده از پوچ و غذاهای کنسرو شده، سرو غذا در ظرف تمیز، داشتن تنوع غذایی، استفاده از طعمدهنده غذا و گرم کردن غذا از موثرترین روشها برای تحریک اشتهای گربههاست.